wtorek, 1 grudnia 2015

Pierniczki

To pierwszy punkt naszego adwentowego planu działania, który zaczęliśmy realizować od poniedziałku.
Z przygotowaniem ciasta - odmierzaniem składników i pilnowaniem przepisu - poradziliśmy sobie sami...
W wyrabianiu ciasta, wałkowaniu i pieczeniu pomagały nam panie Gosie i pani Kasia...
Po upieczeniu pierniczki zostały poddane testowi jakości - spróbowaliśmy jeszcze ciepłe gwiazdeczki. Poczęstowaliśmy też kolegów z młodszych grup. Pierniczki wszystkim smakowały, a zatem z całą odpowiedzialnością dzielimy się naszym przepisem:
 
PIERNICZKI "TROPICIELI"
 
Składniki:
1/4 szklanki miodu sztucznego
90 g masła (prawdziwego)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 - 3 łyżek przyprawy korzennej do piernika
 
Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i całość wyrobić lub zmiksować. Ciasto schłodzić przez 20 - 30 minut. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm. Wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Pierniczki wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 
 
Życzymy wspaniałej zabawy i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz